Колинда о Томпсону: Музика треба да спаја?!

Након што је Словенија забранила концерт Марка Перковића Томпсона у Марибору, огласила се и хрватска председница Колинда Грабор Китановић. Реаговао и премијер.

Како преноси Дневник.хр, „хрватска председница о томе је разговарала са својим словеначким колегом Борутом Пахором, коме је пренела своје мишљење да је музика ту да спаја људе и да су забране контрапродуктивне„, рекао је портпарол кабинета Колинде Грабор Китановић, Лука Ђурић.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић је најавио да ће тражити да му се објасне разлози за забрану тог наступа.

Подсетимо, словеначка полиција забранила је иначе распродат концерт Томпсона, познатог по ултранационалистичким песмама. Таква препорука донета је због „информација о повећаним безбедносним ризицима, због опасности да концерт злоупотребљен за кривична дела“.

Полиција је указала да, на основу информација о продаји карата за концерт преко интернета у Хрватској и Аустрији, има разлога да се верује да ће на концерт доћи појединци из средина где су концерти тог музичара забрањени.

Мариборска полиција сматра да би на концерт могле доћи Томпсонове радикалне присталице из Хрватске, са намером да подстакну и почине кривична дела. Такође је стигла информација да се планира скуп против концерта, што би био додатни факрот ризика по безбедност.

Томпсоново прво гостовање у Словенији требало је да буде у суботу у Марибору, а сама најава одржавања концерта изазвала је жестока реаговања странке и удружења која су тражила његову забрану. Они су указивали да забрана концерта још пре месец дана тражио мариборски градоначелник Андреј Фиштравец.

Фиштравец је забрану Томпсоновог наступа затражио рекавши да у том граду нема места иконографији која изазива поделе и подстичем „фашизам“, а нека удружења су прикупила потписе за отказивање концерта, за који су карте већ распродате.

Упитан треба ли забранити Перковићев наступ у Марибору, председник Словеније Борут Пахор је био неутралан. „Председник републике није познавалац опуса Марка Перковића Томпсона, али су му познати Томпсонови политички ставови и он их одбија“, саопштено је из кабинета словеначког председника, уз напомену да је задатак организатора концерта да се побрине за ред и мир, те да на концерту не додје до незаконитих испада или изјава.

Из кабинета премијера Мире Церара за Вечер је саопштено да он „одбија сваки говор мржње“ и да „не подржава концерте или митинге који шире мржњу или такву реторику„.

Најоштрији је у изјави, пак, био председник парламента Милан Брглез који је члан Церарове странке, али њеног левог крила и по наводима медија можда и кандидат за председника државе на јесењим председничким изборима.

Брглез је поручио да су Перковић и његов концерт непримерени „како за Марибор тако и за Словенију“, да он у својим наступима „велича усташки режим и нетолеранцију према нехрватима„, те да је прави пример за то текст Перковићеве песме Аница, книнска краљица.

Организатори који су нас позвали добили су дозволу пре два и по месеца. Јуче је одједном полиција променила мишљење. Невероватно ми то делује, некоректно, да не кажем лицемерно„, навео је Томпсон.

Он је реко и да је разочаран, јер “етикете које му се приписују нису тачне”.

Уобичајена усташка иконографија на Томпсоновим концертима

Подсетимо, својевремено се у хрватским новинама писало да је наводно владајућа ХДЗ платила Томспону да у изборној ноћи не пева ни за једну странку. Томпсон је до демантовао и покушао да тужи медије који су то објавили.

На крају, подсетимо се Томпсонове „глазбе“ која по Колинди спаја, односно текста песме Јасеновац и Градишка стара:

Јасеновац и Градишка Стара,
то је кућа Максових месара.

Кроз Имотски камиони журе,
возе црнце (припаднике Црне легије, нап. аутора) Францетића Јуре.

У Чапљини, клаоница била,
пуно Срба Неретва носила.

Ој Неретво теци низа страну,
носи Србе плавоме Јадрану.

Сјајна звијездо изнад Метковића,
поздрави нам Анту Павелића.

или песме „Ево зоре, ево дана

Ево зоре, ево дана, Ево Јуре и Бобана.
На врх горе Требевића, У логору Францетића.
У логору Јуре сједи, Својој војсци он бесједи.

Ој Хрвати, браћо мила, Дубока је вода Дрина.
Дрину треба прегазити, А Србију запалити.

Кад је Дрину прегазио, У ногу је рањен био,
Он не виче ајме мени, Већ он кличе за дом спремни!

Ваља иза заборава извући још једну изјаву Колинде о очигледном усташтву данашње Хрватске:

Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић изјавила да Србија „потенцира пузајуће усташтво“ у Хрватској, али да га она не види.Блиц, 09.03.2017.

Паметном доста.

Магацин портал

Подели...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on VKShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page