Милош Шобајић: Срамна прослава цијепања српског корпуса на Коларцу

Фото: С. Гарић

Црногорска филхармонија обиљежиће сутра дан независности своје државе великим концертом у Дворани Коларчеве задужбине у Београду, пишу „Вечерње новости“.

Познати сликар Милош Шобајић осудио је прославу 11 година одвајања Црне Горе од Србије и навео за овај лист да се у Београду „још једном свечано обележава акт цепања српског националног корпуса“.

Усред Београда присуствоваћемо још једној у низу сличних и срамних прослава и догађаја које константно спроводимо у корист наше штете. Уместо да нас је срам, ми ћемо, дакле, уз музику, иначе изванредног Црногорског симфонијског оркестра, клицати успешном цепању браће на две државе“, истакао је Шобајић.

Он је нагласио да је ово само један у низу „невероватних јавних наступа“ у главном граду Србије.

Не видим зашто би нас наш непријатељ поштедео било каквог понижења, чији смо свакодневни неми и тупави сведоци! У Београд долазе индивидуе, попут Анрија Левија, које су годинама сатанизовале Србе како би јавност њихових земаља лакше `прогутала` тромесечно бомбардовање једног народа усред Европе“, каже Шобајић.

Он је рекао да Срби „кроз уста Вилијема Вокера и Рамуша Харадинаја“ херојски трпе посљедње евроамеричке пријетње и увреде.

Немо их посматрамо, онеспособљени да реагујемо како бисмо се заштитили од невиђене агресије која слути на најгори исход“, додао је Шобајић.

Академик Матија Бећковић поручио је да би Црногорцима било боље да славе у случају да се нису одвојили од Србије.

Боље би било да славе што се нисмо одвојили, па бих и ја присуствовао“, истакао је Бећковић.

Прославу одвајања од Србије организовали су Амбасада Црне Горе у Београду и Музички центар Црне Горе, а на концерту у Коларцу Црногорски симфонијски оркестар наступиће са диригентом Григоријем Краском и солистом Ратимиром Мартиновићем.

Директор Коларчеве задужбине Јасна Димитријевић каже да је прихватила понуду црногорског Министарства културе зато што је Мартиновић један од најбољих пијаниста у региону.

У Коларцу се не одржавају политички скупови већ концерти. Намера нам је била да Београђанима омогућимо врхунски уметнички доживљај“, објаснила је Димитријевићева.

Извор: Срна, Искра
Подели...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on VKShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page