Чех основао Либерланд – нову државу између Србиjе и Хрватске

Бачки Моништор

Бачки Моништор

ПРAГ – На површини од седам квадратних километара између Хрватске и Србиjе пре два дана jе проглашена jош непризната фиктивна држава под називом Либерланд чиjи оснивач, Чех Вит Jедличка, позива поштене људе да му се придруже уз мото „живи и пусти друге да живе“, пишу чешки медиjи.

Нову, а уjедно и наjмању балканску државу Jедличка jе прогласио 13. априла на западноj обали Дунава, надомак Змаjевца у Хрватскоj и Бачког Mоноштора у Србиjи.

Jедличка обjашњава да jе нову државу основао на „ничиjоj земљи“, териториjи на коjу у послератноj атмосфери нису полагале право ни Србиjа и Хрватска, наведено jе на званичном вебсаjту нове државе.
„Циљ оснивача нове државе jесте формирање друштва у коjем би поштени људи требало да просперираjу без неефикасних државних регулатива и такси“, каже оваj Чех.

Jедан од разлога за оснивање Либерланда jе, како наводи, и jачање утицаjа владиних и невладиних група у пословању и животима људи.

Oснивачи су инспирисани земљама као што су Mонако, Лихтенштаjн или Хонгконг, обjашњава Jедличка, како стоjи на саjту Википедиjа.

Tворац „Слободне Републике Либерланд“, коjа има своj грб, устав и законе, прима захтеве за држављанство, под условом да подносиоци нису екстремисти, неонацисти или комунисти, као ни злочинци.

Либерланд се поноси личном и економском слободом своjих грађана, што jе гарантовано уставом, коjи значаjно ограничава моћ политичара тако да они не могу да се превише мешаjу у слободе народа, стоjи на званичном саjту нове државе.

У Либерланд се позиваjу људи коjи поштуjу друге људе и њихова мишљења, без обзира на расу, етничку припадност, ориjантациjу или веру, и коjи поштуjу приватно власништво, коjе jе неприкосновено, а захтев за држављанство се може послати меjлом.

Извор: Танјуг

Подели...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on VKShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page