Ово су Порошенкове паравојне јединице фашиста које врше злочине у Новорусији

У војној операцији на истоку Украјине, на страни Кијева боре се батаљони „Азов“, „Донбас“ и чланови „Десног сектора“. Зашто их називају фашистима, можете разумети ако погледате њихове симболе. На фотографији: Батаљон Азов (Фото: ЛајфЊуз.Ру)

Од априла кијевске власти спроводе војну операцију против незадовољних фебруарским државним пучом становника источних области. На страни Кијева боре се батаљони за специјалне намене „Азов“ и „Донбас“, као и представници радикалног покрета „Десни сектор“. Украјинске патриоте често називају нео-фашистима. Зашто, може се боље разумети ако се обрати пажња на њихову симболику.

Батаљон „Азов“ је формиран у мају 2014. године у Мариупољу. У његовом саставу – јединица патролне службе милиције за специјалне намене МУП Украјине. Припадници „Азова“ су познати на интернету и као „црни људи“.

Погледајмо ознаке батаљона.

Симбол батаљона Азов

Симбол батаљона Азов

Батаљон „Азов“

Знак у првом плану није ништа друго него руно Wолфсангел. С једне стране, оно симболизује заштиту, а с друге – напад, заробљавање непријатеља.

Овај знак су у своје време користили као симбол дивизије неке јединице Ваффен СС, нпр. дивизија „Рајх“.

Грб 2. танковске дивизије СС „Дас Рејх“ на аутомобилима

Грб 2. танковске дивизије СС „Дас Рејх“ на аутомобилима

У позадини – симбол „Црно сунце“ („“Schwarze Sonne“)“), окултни грб Трећег рајха, један од најомиљенијих симбола рајхсфирера СС Хенриха Химлера.

crnosunce

За популаризацију батаљона „Азов“ често се користи плакат „Црни корпус“. Званични грб батаљона садржи натпис, који се директно односи на СС, чије се званично гласило звало Das Schwarze Korps.

Званични лист СС под називом „Црни корпус“, 1937 година.

Званични лист СС под називом „Црни корпус“, 1937 година.

Батаљон „Донбас“ је формиран у Дњепропетровску у априлу 2014. године ради борбе са присталицама Доњецке народне републике. На његовој основи формиран је 24. батаљон територијалне одбране „Донбас“ Министарства одбране Украјине, подређен Генералштабу оружаних снага, и батаљон за оперативне намене „Донбас“ Националне гарде, под контролом МУП.

Војници батаљона Донбас (фото: РИА)

Војници батаљона Донбас (фото: РИА)

У срцу грба батаљона – обрнути, стилизовани трозубац и нацистички орао са полускупљеним крилима.

Обележја батаљона Донбас

Обележја батаљона Донбас

Овај знак је користио Вермахт 1935. Године.

Према извештајима медија, чланови батаљона се тетовирају у облику нацистичког кукастог крста.
У мају, украјински информативни портал ЛБ.уа објавио је видео снимак, снимљен након борби у близини Доњецка. На грудима једног погинулог јасно се види тетоважа са нацистичким симболом.

„Десни сектор“ – савез радикалних националистичких организација Украјине. У покрет су ушле различите екстремистичке групе које су учествовале у првим данима протеста Евромајдана у новембру 2013. године. Иницијатор стварања покрета била је свеукрајинска организација „Трозуб“, у част Степана Бандере.

desni-sektor1-650x352

“ Десни сектор“

У мају ове године, екстремисти радикалног „Десног сектора“ и њихове присталице, током сукоба у Одеси запалили су зграду Дома синдиката. У пожару је погинуло на десетине активиста Антимајдана.

На конгресу покрета 22. марта 2014. године објављено је о оснивању политичке партије „Десни сектор“ на правној и кадровској бази партије „Украјинска народна скупштина“ (УНС). У састав ове странке ушла је УНА-УНСО, која је званично престала да постоји као независна политичка партија. Чланови УНСО сматрају се најрадикалнијим националистима. Након распада СССР-а стигли су да учествују у неколико оружаних сукоба на бившим совјетским територијама.

УНА-УНСО

УНА-УНСО

Симболика Украјинске устаничке Армије (УПА) – трозубац на позадини црвено-црне заставе – односи се на милитантно крило Организације украјинских националиста Степана Бандере.

Национална гарда Украјине настала је преформирањем унутрашњих снага Украјине 12. марта 2014. године. Улази у систем Министарства унутрашњих послова.

Ако погледате ознаке на рукавима војника Националне гарде, може се приметити на нижем делу значке стилизовани кукасти крст.

„Ознака на рукавима Националне гарде Украјине“

„Ознака на рукавима Националне гарде Украјине“

Извор: Правда

Подели...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on VKShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page
  • Marko Bjelajac

    Grbovi od azova i donbasa nisu nacistička obeležja. Doduše liče na neka nacistička obeležja, ali nisu isti. Baš kao što i naša zastava ima dosta sličnosti sa zastavom Rusije, ali to jednostavno nije ista zastava (neizgledaju isto).

    Ovo mi deluje kao klasičan rusofilski spin koji ima za svrhu da krivicu Rusije zbog okupacije dela Ukrajinske teritorije prebaci na Ukrajinu i da je predstavi kao nekakvog agresora što u realnosti situacija nije takva.