Бус Плус Гестапо

Преузели су моделе из земаља у којим се нико и не вози аутобусом, већ метром који ми немамо

Преузели су моделе из земаља у којим се нико и не вози аутобусом, већ метром који ми немамо

Драги суграђани, надам се да сте лепо започели нову радну недељу, исто тако се надам да сте понели ваш аусвајз, односно бус плус картицу.

Наиме, од јуче да би се возили у Београду није потребано само да се дружите са валидаторима приватне фирме (сви знамо чији су прстићи умешани у ово) Бус Плус.

Није им било довољно што су систем наплате издвојили из градског предузећа и уступили га приватној фирми,  сад су почели да нам намећу правила како и где ћемо улазити, наравно као и увек то правдају реченицом „тако је у Европи“. Најежим се када чујем ово појашњење иза којих се у Србији као по правили крије лоповлук, непоштовање клијента и ускраћивање право на притужбу на услугу.

Бус Плус је одредио пунктове на којима упадају у аутобусе и  као у време нациста траже нам прескупо плаћени аусвајз за лепо изрекламиран превоз на Студију Б. За сваки случај, ако неко и планира да се буни ту на сцену ступа комунална полиција за коју нико не зна шта јој је посао (или је њихова немана баш ова, тренирање строгоће у спровођењу наредби градске владе,а све за „наше добро“). Тако смо дошли до затвореног круга, приватник спроводи све што је за њега добро, градска власт их подржава полуприватном полицијском службом, а ти народе се повинуј, и докле тако? Реланост је ипак потпуно другачија, и најближи је оној народној, споља гладац, изнутра јадац.

Дакле, по новом правилу улазимо на задња и предња врата, а излазимо на средња. Све и да је Бус Плус ово смислио због нас, а знамо да није, ово је потпуно непрактично, и то зна сваки корисник градског превоза. У готово сваком аутобусу градског превоза током шпица је невероватна гужва (поготово у летњој шеми када су повучени аутобуси као да је златна ера туризма, а не општа беспарица) и само корисници превоза знају како изгледа пробити се од нпр. задњих до средњих врата. Прво, је то малтретирање неког ко плаћа превоз (и то прескупо за оно што добија!), друго, дефинитивно ће на себе навући гнев свих путника који морају да се увијају да би се неко провукао у аутобусима који су потпуно непрактични за тако нешто. Пре ће бити да су предвиђени за нормалну попуњеност, без гужви, и са пар путника који стоје.

У тор путници!

Једном сам писао на тему градског превоза, односно Бус Плуса, и тада сам рекао, а сад понављам, цена услуга градског превоза у Београду је прескупа, јер једноставно не пружа довољно за оно што тражи. Ради се о следећем, да би се возили морате (!) и ако имате месечну картицу да се пријавите на „валидатор“ и то из разлога да би неко у Бус Плусу пратио где су највеће гужве?! Зашто би ја као корисник требало да учествујем у томе?
Апсолутно не верујем приватној фирми, који су накрајње сумњивом тендеру дошли до овог профитабилног посла, да неће злоупотребити ове податке. Не видим зашто би ја требао као коринсик да учествујем у праћењу гужви у саобраћају. Чак шта више, не сећам се да ме је неко, у неком уговору за то питао или обавезао?

Са друге стране, ноторна је лаж да је овакав систем у употреби готово свуда у свету, то је будалаштина првог реда, и таква лаж може проћи само код наших медија, и код апатичног народа који се више не буни ни да му зеницу ока ваде.

Реалност градског превоза у Београду

На крају долазимо до квалитета услуге. Сведоци смо какав је градски превоз, и све нашминкане изјаве не могу да нас преваре,  верујемо само својим очима. Основна ствар је да су у употреби и даље аутобуси који не задовољавају било какву наплату, јер су у таквом стању да је вожња у њима ризик. У току лета у препуним аутобусима, чак и у онима који поседују клима уређај је несношљиво јер су једноставно препуни. У неким аутобусима ни слушалице у ушима вас не могу спасити несносне буке која је резултат рада мотора. Не треба ни да вас изненади ако у сред лета, на 40 степени у аутобусима због неисправности ради грејање (сведок сам тога,  то сам доживео и данас), не треба да вас чуде ни издувни гасови у возилу.  Неретко прозори не могу да се отворе, или је систем за отварање делимично неисправан. У београдском градском превозу можете видети и дрвене закрпе на поду које се временом исхабају па сте „привилеговани“ и незаборавним доживљајем гледања београдских улица кроз рупу на поду. ГСП је патентирао и систем заглављивања неисправних врата, па се тако на једна улази и излази. Онај ко се чешће вози превозом зна да аутобуси са таквим вратима раде и по неколико дана на линије док се неко не сети да их поправи. О прљавштини и смраду у аутобусима не треба ни трошити речи, понекад се питам чисти ли неко те аутобусе или то раде само наше руке. С ве ове чињенице не могу да сакрију са пар улицкан шпанских трамваја, и 20 утегнутих аутобуса.


Да закључимо, за генерлано лош превоз, са лошим возилима, непостојећим редом вожње, приватна фирма која врши систем наплате на сваких пар месеци уведе по неку новотарију која дефинитивно више служи њима, него нама корисницима. Последње у низу је одређивање на која врата се улази, а на која излази. Зашто имамо валидаторе на тим средњим вратима, чему они служе? Чак ни ово није довољно да се корисници то истог, прескупог превоза побуне. Као овчице ће улазити на врата на која има се каже („европске вредности“?), куцкаће своју прескупо плаћану карту на валидатору, трпеће, ћутаће, а касније ће се чудити када нови намети буду на његовој грбачи, наравно прескупо плаћени.

Зато питам, докле мислиш да трпиш народе луди, шта треба да ти раде, да ти уграде валидаторе у дневну собу, па да се „чекираш“ пре прања зуба? Знаш ли корисниче градског превоза да су радници Бус Плуса радници приватне компаније који немају право да ти траже лична документа на увид? Докле ћеш народе да ћутиш, да играш по тајкнуским правилима, и пуниш тајкунске џепове, док кукаш како тешко живиш? Кога чекаш да се побуни у твоје име?

Што се мене тиче неће им проћи, Бус Плус гестапу и командату Ђиласу зато кажем: Бус Плус раус!

Сродне теме:

БусПлус – наплата градског превоза за тајкунске џепове

Бус Плус јаничари шамарају жене у возилима ГСП

 

Подели...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on VKShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page
 • глиша

  Све је то лепо објашњено и све ми то знамо, питање које захтева хитан одговор је: шта урадити?

  • 1

   Немој им плаћати и улази на „погрешна“ врата. Наравно шири причу на сваком кораку о својим поступцима како би људи вођени примером то прихватили. На крају ће схватити колико им је неисплативо и цела бус плус империја ће потонути као титаник.

 • Анонимни

  Игнорисати Бус+
  Бус+ игнорисати, тачније никако не плаћати.
  Возите се трамвајем, тролебусом или оном једином линијом метроа.
  Па, кад другој фирми типа АПЕКС (која би да нам апише лову) дају на намештеном тендеру да организује трамвајски, тролебуски и метро саобраћај, онда и Трамвај+, Тролебус+ и Метро+ игнорисати неплаћањем.

 • Anonimus

  Mislim da ignorisanje nije resenje, jer ako cutimo, samo cemo dobijati packe. Ja radim u BusPlus kontroli i licno se slazem sa ovim sto pise gore. Realna cena karte je MOZDA 25 dinara, sve preko toga ja mnogo, ako se uzme u obzir kvalitet usluge. Sto se tice novog sistema kontrolisanja, nisam siguran koji debil je to smislio, al sam ubedjen da taj nikad nije usao u autobus, cim misli da je taj sistem dobar. Da bi neko mogao da uslovi putnike da ulaze na jedna, a izlaze na druga vrata, onda mora da na liniji bude mnoooogo vise vozila. Ovako je to samo maltretiranje ljudi. O aparatima necu ni da pricam, jer svi znamo da je ceo BusPlus sistem samo nacin da se na „legalan“ nacin pokradu pare… Pozdrav i moje izvinjenje svim korisnicima JGP-a u ime vecine mojih kolega.

  • Анонимни

   Pa šta ti onda, izdajniče, radiš u tom taboru? Ima i poštenijih poslova.Sramota i za tebe i za tvoju porodicu…

   • Анонимни

    i tebe i tvoje kolege treba batinanti

   • Anonimus

    Nadji mi taj drugi posao i rado cu da predjem. Vec godinu i po dana trazim bilo kakav posao i ovo je jedino sto sam nasao. A posto niko nece da me hrani, oblaci i placa studiranje, izvini, ali radim sta moram, ne sta volim… Pozdrav.

 • Анонимни

  Sve je ovo lepo,ali,pre 30 godina smo i sami znali da na prednja i zadnja vrata ulazimo,a na srednja izlazimo,a sad neko izmislja bojkot.Napomenuo bih da je za tih 30 godina Beograd porastao za oko 70 000 zitelja,znaci kao i da nije porastao.Kao sto je Bus Plus maska za lopovluk,ovaj tekst je maska za sverc komerc.

  • Молим Вас, немојте да Вам се смеју људи са овом тврдњом о 70.000 људи. За толико су само поједини крајеви Београда порасли у последњих 15 година. Уместо врата за улазак сматрам да је много боља опција смањење цена услуга тако да цена буде приступачна већини грађана (по мени свепреко 1500 динара је дискутабилно), а потом када се то уради (наравно на фер начин) увести ригорозну контролу на свим релацијама током целог дана у пратњи полиције. Ову причу са вратима једноставно заборавити све док постоје гужве у шпицу, као и пунктове са контролама.

   • Анонимни

    Uvesti kontrolu policije, koju građani plaćaju, da bi pomagala privatnoj firmi, koju takođe građani plaćaju?

  • Anonimus

   Nadji mi taj drugi posao i rado cu da predjem. Vec godinu i po dana trazim bilo kakav posao i ovo je jedino sto sam nasao. A posto niko nece da me hrani, oblaci i placa studiranje, izvini, ali radim sta moram, ne sta volim… Pozdrav.

 • maric nikola

  Crkli dabogda!~

 • Анонимни

  kad djilas tajkun pocne da koristi GSP i u spicu pokusa da sa predjih vrata dodje do srednjih kako bi izasao, mozda i pocnem da ga slusam. ovako, mogu samo da mi blajvnu kobas

 • Анонимни

  STRASNO DANAS SAM USLA U AUTOBUS SA KONTROLOM 23 I MOMAK KOJI JE SEDEO PREKO PUTA MENE POCEO JE DA OPROSTITE DA DRKA KURAC I VADI GA I GLEDA U MENE NASTA SAQM SE POZALILA KONTROLI DA GA IZBACE CAK NIJE NI KARTU OTKUCAO NASTA SU MU SAMO JEDNOM REKLI DA IZADJE ON NIJE HTEO NASTA SE KONTROLA POVUKLA NA SREDINU AUTOBUSA JA SAM USTALA SVASTA SAM REKLA KONTROLORIMA ZAR JE MOGUCE DA U OVOJ PROKLETOJ SRBIJI NIKO NECE DA TE ZNAJU DA TRAZE KARTU A NEKI BOLESNIK IMA PRAVA DA SE TAKO PONASA U BUSU A PA PICKE OD KONTROLORA NEREAGUJU A JA KADA KARTU NEMAM ZNAJU DA KAZU DA IZADJEM IZ BUSA SRAMOTAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!

 • seljak

  Pa dokle bre vise da se vozite dzabe!!!!!!!
  Zasto su autobusi razvaljeni jer ih niko neplaca.
  Cela Srbija placa autobus samo beogradjani se prave ludi
  Dokle vise cela Srbija za vas da placa bre hocete se vise civilizovati.
  U selu ces juce da udjes u autobus ako ga neplatis.

  • Видим „добро“ сте прочитали тескст чим сте закључили да неко очекује да не плати…

   • Анонимни

    pa ti prodas svoju kravu i kupis kartu ovo je civilizacija i mala su plate previse prema cenama bus plusa,a i maltretiraju nas samo tako non stop traze karte.