Бус Плус јаничари шамарају жене у возилима ГСП

За оне који не знају, по закону, лична документа могу да траже само припадници републучке полиције, и нико други

За оне који не знају, по закону, лична документа могу да траже само припадници републучке полиције, и нико други

Очекивао сам да ће нешто овако да се деси, али нисам очекивао тако брзо. Пре два дана, тачније у понедељак 26. марта, како је Блиц пренео у свом сутрашњем броју, контролор Бус Плус ошамарио је жену у градском аутобусу на линији 46.

Како кажу новине, путница аутобуса ГСП пријавила је полицији , да је један од контролора Бус Плус ошамарио. До сукоба између путнице и контролора, дошло је током редовне контоле карата, на линији 46. Пошто жена није имала карту, контролор је тражио да изађе на следећој станици и реше проблем. Али дошло је до свађе и службеник је ударио жену отвореним дланом по лицу. Иако није озбиљније повређена жена је позвала полицију.

Шта рећи, осим, добро је док Бус Плус јаничари, не крену да набијају на колац, сваког ко нема карту.

А и то се може десити, с обзиром да су у Србији медији под контролом режима, који штити тајкунску бахатост и корупцију , па још увек не знамо ко стоји иза преваре Бус Плус.

Па се онда може десити, да о момку који је исчупао један Бус Плус апарат за регистровање карата у трамвају, брује сви медији, па нас чак и директор полиције Вељовић, обавештава да се тај ’’велики криминалац’’, сам предао.

А када службеник Бус Плус крене да се физички обрачунава са путником, онда сви медији ћуте. Срамота.

За оне који не знају, по закону, лична документа могу да траже само припадници републучке полиције, и нико други. Чак је и комунална полиција ограничена у том поступку.

Што значи, да контролор нема право:

– да легитимише путнике, то право према закону има искључиво полиција и комунална полиција

– да буде груб или безобразан

– да претреса путника

– да малолетницима инсистира да му покажу документа

– да присили путнике да плате казну било каквим вербалним или физичким нападом

– да нареди возачу да затвори врата да путник не би могао да изађе напоље

– да употреби било какву силу да би спречио путника да напусти возило до доласка комуналне полиције

– да на било који начин дође у физички контакт са путником, сваки такав чин се третира као покушај противправног нарушавања слободе кретања људи на јавном месту

Контролор има право:

– да понуди путнику који је без карте да плати казну, што путник мозе да одбије јер нико осим судије за прекршаје нема законско право да казњава грађане за било какве поступке

– да позове комуналну полицију

Да у овој држави има закона, контролор, који је ошамрио жену, требао би аутоматски да добије отказ и да буде прекршајно гоњен.

Аутор: Небојша Татомир
Извор: БКТВ

Подели...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on VKShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page
 • Ideja: kada vam se desi BUSplus kontrola, ukljucite odmah snimanje tona (ili bolje i slike) na mobilnom, vecina ih to ima – i to tako da kontrolor vidi da ste to radili…

 • Kontrolor sam u Bus plusu i sve sto je ovde napisano je prosto prenaduvano i neobjektivno. Vi ne sagledavate kakve sve neprijatnosti i bezobrazluke trpimo od strane nekih putnika, mi njima dodjemo kao poligon za maltretiranje.
  Uopste nije tacno da bilo koga kaznjavamo i da je to suprotno zakonu.
  Mi samo naplacujemo doplatne karte ili opomene (placanje na odlozeno) za putnike koji su zateceni bez odgovarajuce karte.
  Vi ovde zagovarate neku vrstu anarhizma, po vama mi kontrolori treba da izigravamo samo fikus u vozilu?!…
  Dok drzava ne odredi drugacije, postuju se postojeca pravila i zakoni.

  • Нико није рекао да су путници невинашца, и нисте проблем само ви, проблем је системски. Прво и основно превоз је прескуп за ниво услуге коју нуди, друго ви из бус плус сте сад приватна форма, и као приватна фирма немате право да нас легитимишете, задржавата, итд. Треће, немој да игноришемо реланост, не желим да генерализујем, али је чињеница да контролори наступају бахато, наравно не сви. И опет наглашавам, није то ваша кривица, него је кривица потрошача што трпе такав систем, а то већ има везе са менталитетом.

 • Хаха, какве везе има што смо приватна фирма? (тј. ја нисам већ фирма у којој радим)…Ми смо сервис грађана и под директном управом смо Дирекције за јавни превоз и Скупштине Града Београда.
  Није то једина приватна фирма у Београду која врши неке услуге, трговину и слично. Многе фирме су приватне, па да ли то значи да немају право да нам наплаћују услуге?..Јел треба да им узимамо бесплатно производе?..Какво је то ваше размишљање „приватници сте, немате право да нам наплаћујете карте“ и слично.

  (Узгред, рекох да ми никога не легитимишемо већ наплаћујемо доплатне карте и опомене за оне који су затечени без карте у превозу а те опомене је немогуће написати без неких личних података. А да ли желите онда да за сваки ваш прекршај, тј. кад немате карту, зовемо полицију да реагује?..Мислим, стварно, шта рећи…).

  Што се тиче системског проблема, ту се делимично слажем са вама јер ја видим проблем у другом смеру.
  Наиме, проблем је у томе што већина шверцера нема ту културу да испоштује контролора који уђе у возило, вређају, провоцирају, итд.
  Не схватају они да контролор представља директну препреку анархизму и хаосу. Замислите када нико не би плаћао карту, па не би ни постојао градски превоз!..
  А тачно је да су појединачне карте скупе, мада су месечне заиста повољне, али то није наш проблем већ је то висока политика у питању.
  Народ треба сам да се избори за јефтинији превоз.

  • Срђане, ви мене очигледено нисте разумели. Сваки корисник градског превоза је бар једном видео простачко и бахато обрушавање на неког ко је ухваћен да се шверцује. Ваше колеге посебно уживају да се обруше на неке немоћнију особу, девојке, итд. Услуга мора да се плати, то стоји, али ово није наплата услуге него харач над осиромашеним народом, а ви у том случају испадате харачлије, логично да вас људи не воле. И на крају, ово је моја поента, будите ви сервис чији год хоћете, закон каже да ви (приватна форма бус плус) нема право никог да легитимише, ви нисте службена лица, немате право никог да задржавате да било кога чека. То што народ слабо зна о својим правима, не значи да сви не знамо. Свако добро.

 • У праву сте, заиста вас не разумем. Једноставно, не могу да разумем то што појединачне случајеве лошег понашања неких контролора изједначавате са целом браншом контролорском. Чему то глорификовање?…И код лекара има лоших људи, и код сељака, и код радника, итд.
  Пријавите онога за кога мислите да лоше ради и тако ћете дати допринос свеопштем бољитку. То су појединачни случајеви, и то свуда има и увек ће тога бити.
  То се не може искоренити јер смо сви ми људи од крви и меса и правимо грешке. Можемо то само свести на минимум али овде је проблем што ви не уважавате контролорски посао као такав.
  Схватите ово: ми смо брана хаосу и анархији, ми вршимо и педагошки посао јер учимо народ да не краде и да не вара!..То је поента.
  Е, сада, то што један део народ нема ту културу – то није наш проблем, то је проблем целог друштва.
  То није харач већ педагошка мера. Те мере не би било да људи сви плаћају превоз. Харач подразумева пљачку од поштеног рада зарађеног, а овде се ради о чистој крађи (варању) од стране путника који се шверцује.

  И то све нема везе са приватном фирмом, то се све тако радило и док је ГСП обављао контроле. Разлика је само у техничким стварима а ми смо чак и повољнији јер код нас је иста цена за прву и другу зону (код месечних карти).

  Народ који зна, или не зна, о својим правима, треба да зна и то да је прекршај када краде или вара. Толико.
  Поздрав.

  • Један део који нема везе са Вама: Народ не избегава плаћање, народ избегавања плаћање који није у складу са његовим примањем и квалитњетом услуга које добија. Не пребацујте на народ, него на квазиелите које владају.

   Друга ствар, нисте ни Ви криви, ви радите свој посао, само су неки међу Вама острашћенији од осталих.

   Треће, бес људи морате да разумете, као што сам од почетка писао, немате право да захтевате (не конкретно ви, али сте истурено оделељење на терену па се бес ломи на вама) да захтевате да се људи са месечним маркицама редовно откуцавају, ко је нас питао желимо ли ми да учествујемо у праћењу гужви. То нас не интересује. Ко је нас питао да ли се слажемо да нас снимају камерама у трамвајима, нико. Нарушавате нашу приватност.

   У суштини, замерка директно контролорима иде на исувише „ревносне“ контролоре који су оличење пословице „дај човеку власт па да видиш какав је“. То је Ваш интерни проблем који сами морате да решите, и када га решите, сигуран сам неће бити оваквих замерки. У међувремену, мораћете да се носите са бесом потлачених и опљачканих који једноставно немају 2700 динара месечно за расклимане, без грејања, бучне, без хлађења аутобусе. Једноставно, БУС ПЛУС или ко већ прецењује оно што нуде, правдајући то економским интересима, јер и грађани имају економски интерес, а тај интерес је да преживе они и њихове породице.

   На крају, доказано је да су постојале јефтиније опције, опције које доказано раде, али и овде се умешала „буразерска опција“ и однела превагу над домаћим, јефтинијим, а исто квалитетним решењима.

   Свако добро.

 • Господине, квалитет услуга је исти последњих 20-так година, ништа суштински се није променило.
  То нема везе са БусПлусом јер не одређују они цене услуга већ цене одређује Дирекција за јавни превоз која је под ирегенцијом Скупштине града.
  То је питање високе политике и ту се треба борити на други начин а не непоштовањем прописаних правила и норми.

  Друго, ја радим посао у складу са правилима службе прописаних задњих 30-40 година. Свуда у свету је тако или је слично. Без контроле – владао би хаос.

  Треће, ми не захтевамо да се пресонализоване карте откуцавају већ апелујемо на савест грађана да то чине због статистике и мерења. То није кажњиво ако се неко не откуца.

  А ко је вас питао за све то?..
  Еее, господине, па то је демократија донела, то је воља већине народа који је дао подршку таквима да владају. Или се помирите са тим и борите се легалним средствима да се то промени, или немојте поштовати та правила и тако живећи у стресу да будете санкционисани као неко ко не поштује законе.

  Опет понављам: није Бус Плус донео ценовник карти и маркица.
  А што се тиче беса грађана: мислим да се иза тог „беса“ управо крије кукавичлук и лицемерје јер нису само наше услуге скупе и неквалитетне, има много тога што је у Србији прецењено а народ се ту не буни већ нападају нас јер знају да нисмо службена лица.
  То је класично испољавање фрустрација над нама.

  Што се тиче јефтинијих опција: ту се слажем са вама, али господине: ово је Србија, и овде су „буразерске“ комбинације свуда и на сваком месту.
  Јел смо контролори кривци за такав друштвено-политички систем у држави?

  • Господине, ја не спорим да је Ваше занимање једно од најомрженијих у овој земљи, исто као и посао цариника, порезника, и сл. Тако је јер је овај народ скоро увек на граници беде, а та занимања доживљава као отимачину. Није исправно, али је тако.

   Са друге стране, срамотно је да је квалитет услуга исти већ 20 година. Како очекујете да неко плаћа 2700 динара месечно за квалитет услуга као пре 20 година?! Рећи ће те да то нема везе са Вама, али сами сте то рекли. Апсолутно сматрам као корисник градског превоза да је срамотна цена услуга, користим превоз и знам о чему причам, при томе имам разумевања за кашњења аутобуса јер знам колико ја гужва у граду.

   Возила су у катрастофалном стању, и срамота је причати како је превоз у Бечу незнатно скупљи, јер Беч није одавно видео оно што је код нас још увек у кориштењу. Дакле, ако мора да буде реда, зашто ред баш мора да дође од нас корисника, зашто ГСП није уедио, па са правом очекивао да свако плати високу цену месечног превоза.

   Са друге стране, престао сам да користим персолизовану маркицу, и опет питам зашто у ери технологије ја као корисник морам да прибављам ГСП-у податке где је гужва. Постоји јефтинија опција, намести се поред врата и броји путнике, али то није интересатно јер су мање провизије на тендерима.

   Оно што покушавам да вам објасним, да није у раду са пар налицканих возила од полугладног народа наплаћивати европске цене превоза. Да ли превоз треба плаћати то уопште није питање, питање је само да ли се плаћа адекватно,а по мени не. У пару са тим иде и едукација особља, ја на мом послу никог не псујем, не обрушавам се, не упућујем тешке речи, не претим. Дакле, Ваше поједине колеге морају да се едукују, и са поштовањем се обраћају онима који им обезбеђеују плату, а сигуран сам да ће лепим односом и друга страна узвратити како треба.

 • Господине, да ли ви разумете србски језик?..Скрећете са теме на тему, стварно вас не разумем…Прочитајте наслов овде и тога се држите а не питања скупих карата, неквалитетног превоза и слично томе, јер све то нема никакве везе са контролорима већ је то системски проблем у држави већ дуго времена.

  Дакле, да се вратимо на тему: ми нисмо никакви „јањичари“ нити кога малтретирамо већ радимо свој посао по правилима а тај посао је сасвим нормалан и неопходан све док се превоз плаћа.

  А што се тиче појединих случајева несавесног рада контролора и то сам вам раније одговорио да тога има у свим браншама и да нигде није идеално.
  Немојте све нас стављати у исти кош са појединцима који су лоше одрадили посао или просто нису били тај дан расположени за рад ( из неких, можда, приватних разлога…па и контролори су људи, који могу погрешити, зар не?..)

  • Господине, не причамо овде о грешци јер свако греши. Овде причамо о шамару, то је кривично дело насиља.Кад сте прочитали да је банкарски службеник, поштар, итд. ошамарио свог клијента? Ја нисам имао пролику то да чујем. Физички насртај се не може оправдати, за то се одговара, и ваша фирма поред тога треба јавно да се извини за овако нешто. Не правимо се наивни, свои знамо колико неке ваше колеге могу бити бахате, а оваква места, као овај блог ће се увек трудити да се овакви случајеви не заташкавају и не правдају „малом грешком нервозног радника“.

 • Добро, ако сте тако истинољубиви онда објавите колико наших колега (контролора) је заглавило у Ургентном центру у последњих пар месеци, а то ниједне новине нису објавиле а ја вам кажем да знам за најмање 2 случаја са тешким телесним повредама од стране хулигана и пробисвета који се шверцују.
  Контролору једном је пре месец дана од ударца поремећен центар за равнотежу а да не помињем мање туче и претње којих има небројено и које стално добијамо!..
  Ви због једног шамара брујите на сав глас а велико је питање како се то заиста одиграло.
  Трудите се ви да научите народ да поштује правила и службе и да не нападају људе који раде свој посао.

  п.с. Хаха..па управо поштари су се надобијали батина од стране разног олоша, криминалаца и лопова.
  Ви као да сте заслепљени па не видите ствари овјективно?

  • Таман посла, не покушавајте да ми убацујете речи у уста, никад нисам рекао, нити би себи дозволио да станем на страну некога ко нападне невиног човека на послу. Знам и за те случајеве, колико пута видимо у медијима обесне кклинце или бахате возаче који због глупости нападну возача, контролора, итд. Хвала Богу за доста таквих случајева сма прочитао и да су ти нападачи похватани, и тако треба да буде. Међутим, не покушавајте да скренете причу у том правцу, овде имамо службеника који на послу одлучује да спроводи своју правду тако шео бије клијента. То једноставно није у реду и нема за њега оправдања, као што не би било да је било обрнуто. Правда је иста за све, и томе морамо да тежимо.

  • Још нешто, са задовољством ћу објавити и текст о нападима на службенике градског превоза ако ми доставите подазтке, не видим зашто би то био проблем.

 • Господине, не може се, рецимо, никако поредити рад једног шалтерског службеника са нашим радом. Онај у шалтеру је бар иоле заклоњен од нападача.
  Ми смо први на удару, немамо никаква већа овлашћења и баш због тога треба да имате више разумевања за наше људе, тј. за нашу службу а поготово у времену када олош и пробисвети шетају слободно градом, а то опет није само наш проблем већ друштвени проблем.
  Пробајте да изађете иза те дивне тастатуре и ја вас јавно позивам да проведете бар један дан пратећи наше уласке у возила, контакте са људима (путницима) и реакцијом путника, па ћете сигуран сам променити своје мишљење о нама и нећете олако доносити суд о неком тамо „шамару“ и о „бахатим контролорима“.
  Дођите код нас и уверите се.

  А заиста не могу да одајем имена повређених колега јер се тако мешам у туђи живот али ме чуди то што нико од медија није објавио шта све допживљавамо…

  • Сваки дан користим услуге градског превоза, сваког дана гледам и слушам. То није тамо неки шамар него је исто тако физички напад. Није лепо да банализујете напад на вашег путнике, а хоћете пажњу када неко нападне вашег колегу. Не морате ми рећи имена ваших колега, али би свакако свима било интересантно да чују и за наевоље ове службе. И даље ми није јасно зашто доживљавате као напад на Вас то што је испрозиван неки ваш колега који је ошамарио путницу, или ви под већим овлашћењима подразумевате и такве медоте.

 • Зато што је много више напада на нас него обратно. То је у пропорцији 1000:1. Е сад, тај број 1 је за вас мерило нашег понашања а не видите овај број 1000.
  О томе вам причам.

  Већа овлашћења: ту мислим на све оно што постоји у уређеним земљама (нпр. у Минхену контролор одмах има подршку полиције ако путник прави проблем, чак и најмањи проблем, а нема карту у превозу).
  Просто, ако је неко ухваћен у прекршају – то се мора санкционисати. Иначе, све би било у расулу.

  Друга ствар су причице о скупом и неквалитетном превозу, све то се решава на други (системски) начин и тиме се не може никако оправдати крађа и лагање (тј. шверцовање).

  • Ви упорно разводњавате и банализујете случај, Да ли сте ви свесни шта би се вашем колеги десило када би се ово догодило у развијеним земљама које помињете? Да ли мислите да је овакав потез замислив? Прво би био кажњен он, па фирма, плус би путница добила одштету ако Вас тужи.

   То што Вас људи киње и нападају не значи да ви можете да шамарате људе, него као и та путница морате да затражите заштиту оног ко се тиме бави, полиције. Нема другог начина.

   Исто као што предлажете да се цене и квалитет услуге решавају системски, тако и ви треба свој проблем да решавате системски, а не насиљем.

 • Управо ви банализујете случај. Да ли ви знате колико би људи (путника) било у затвору у уређеним земљама, да су само 10% недела урадили према контролорима као што су овде чинили?..Дајте мало објективности!…Овде је безвлашће и расуло…

  А ми не шамарамо људе нити тако решавамо проблеме, то је само ЈЕДАН пример лошег рада контролора.
  Ви се хватате за то као за аксиом понашања целе контролорске службе и то није поштено са ваше стране.

  • Зицераш

   Срђане, мене би било срамота да уопште признам да радим у фирми под чијим надзором је Бус плус систем, а камоли да још покушавам да одбраним неодбрањиво. Уместо да се покријете по ушима и ћутке зарадите те мрвице која вам остану када се велики наједу, ви још вређате и нас и нашу интелигенцију. Мени још увек нисте дошли на зицер, али не дао вам Бог. Без минимум три прекршајне пријаве ми ниједан контролор не би изашао из аутобуса.

 • Ana

  a da se ukinu ovi bus plusovi blago meni?

 • Alex

  A ako je putnica npr. opsovala majku kontroloru, a istome je majka nedavno preminula, ili sta god? Samaranje ne podrzavam, ali je ivuceno iz konteksta, ko zna sta je doticna rekla, i uvreda je takodje protivzakonita. Ne mozete gledati samo jednu stranu samo zato sto ste vecinom na strani ljudi koji ne zele da plate uslugu koju koriste. Nikada sa kontrolom nisam imao problema, naprotiv, na svako normalno postavljeno pitanje sam dobijao mnostvo korisnih informacija. Sam sistem mi se generalno ne dopada jer je daleko od efikasnog, ali mi nije kontrolor kriv za to. I njih ima svakakvih, bahatih, nevaspitanih, ali da se ne lazemo, ni putnici nisu bas akademici. Pre svega, stvar elementarne kulture: plati uslugu koju koristis.

  • Алекс, молим те, немој ми само рећи да је садашња цена услуга у складу са пруженим? Када почну да ме поштују као клијента који својим новцем плаћа услугу, онда ћу апсолутно подржавати. Немам проблем са контролорима генерално, али имам када почну да „попују“ о моралности. Нису они криви, али су репрезенти и први на линији иза које се крије лоповски систем. Наравно да им се због целодневног трпљења деси овако нешто, али замисли када би сви дозвољавали да нам се деси, где би крај био?

   • Alex

    Najskuplja mesečna karta je 2600 dinara. Podeljeno sa 30, to je nešto više od 80 dinara dnevno. Ako imaš dve vožnje do posla, i dve nazad, to ti je 20 dinara po vožnji. Za nezaposlene, studente i đake, karte su još jeftinije. Ako nisi ni u jednoj od ovih kategorija, onda prevoz nije nešto što koristiš toliko često da bi ti 60 dinara bilo mnogo. Drugo, ako je usluga loša, da li te neko tera da je koristiš? Mene niko nikad nije terao na to, kao ni da kupim buđavu jabuku, ili mleko kome je istekao rok trajanja. Tako da te priče u smislu „kad oni meni onda ću ja njima“ su pre svega nekulturne, a drugo, ne piju vodu. Niko nije dužan da ti čini usluge besplatno, i ne znam zašto se svi hvatate za to da je neko dužan da vas džabe vozi jer vam se vozila ne sviđaju. Pa idi peške brate, ne muči se unutra. I na kraju, ne vidim smisao tvoje replike, jer je kod mene akcenat bio na tome da je šamaranje putnice izvučeno iz konteksta, jer kao što kontrolora ima svakakvih, i putnici umeju da budu jako bezobrazni, a nema svako isti prag tolerancije, pogotovo ako mu se pljuje po dostojanstvu.

 • Зашто би ме било срамота да радим као контролор?..То је частан посао, а због неких битанги је ризичан. Свака услуга и производ се плаћају, тако се и превоз мора платити.

 • Алекс, наравно да имам право да се буним, није ГСП приватна фирма, него је створена новцем твојих, мојих родитеља, нашим новцем. Зашто ја као корисник немам право да се жалим на услугу него ми је једина опција да престанем да је користим, а при томе она има монополистички положај? И по стоти пут, не реади се овде о не плаћању превоза, него се ради о цени превоза која није адекватна: 1.) због квалитета услуга, 2.) због формирања цена која није у складу са куповном моћи 80% корисника. Иначе цена најскупље (и најчешће) картице је непуних 2700 динара. Е сад, ти си очигледно млад, али замисли ситуацију четверочлане породице, са нпр. двоје школараца. Родтитеље који раде за по 20.000 динара. Мислиш да ће размишљати између цене прескупог превоза или ће дати детету за ужину? Шта је решење, ако му се не свиђа да не храни децу? Мало треба размишљати ван свог уског света, бити солидаран и са другим људима, а не само гледати кроз личну ситуацију. Наравно да ће неко ко ради, а живи код родитеља без већих тешкоћа платити ову цену превоза, али понављам, ова цена превоза није адекватна, као ни начин на који се намеће људима. Ради се о чистој бахатости приватне фирме, помогнута градском владом и градоначелником, уз коришћење комуналне полиције (коју ми плаћамо!) која асистира приватној фирми.

  Са овим нема никакве безе контролор, он ради свој посао, и не смишља он правила, јер да смишља вероватно би била практичнија и имала више везе са реланошћу. Ово је очигледно смислио неки канцеларијски „пацов“ на основу нечијих искустава, статистика, итд.